
Blissfield Adult Co-Ed Volleyball Rules  

Teams/players and age requirements: 

• Teams shall consist of a minimum of 6 players. All teams must have 

at least tw0 females on the court at all times and a minimum of 

four players present to begin each match.  

• No players may be added to team rosters after the first game of 

the season. (this avoids stacking teams, players not signing 

waivers, etc.) 

• All teams shall be registered and all team members must have a 

completed release of liability waiver on file prior to the first 

match of the season. 

• All players must be 18 years of age or older unless specifically 

approved by the recreation director. 

• Substitutions can be made for any position at any time play is 

stopped. 

• Unsportsmanlike conduct----------- to be determined by the site 

supervisor------ foul language, excessive questioning of the 

officials calls, fighting, etc. will not be tolerated and the guilty 

party will be asked to leave the premises. 

Rule 1 general: 
 

• Net heights equal 7’11 5/8th

• The following items are not permitted to be worn: shoes with soles 

that mark the floor, baseball caps, watches, bracelets and any 

items the supervisor feels may be a risk to the participants 

safety. 

  

• A team must return the ball with three or fewer contacts. A block 

does not count as a contact. 

• A ball hit into the net, may be recovered provided the player does 

not make contact with the net or cross the centerline. 

• Players may not play the ball in succession. (twice in a row) 

Exception would be a block and then a hit. 



• Each team member shall rotate clockwise direction after a 

sideout is called. 

• If a player is hit by the ball or touched by the ball it’s considered 

legal contact and to have been played. 

• When the ball hits on the boundary line it is considered to be in the 

court. 

• It is legal for players to run out of bounds to play a ball but the 

ball must cross over the top of the net to count. 

• The ceiling above your teams field of play remains in play but a 

ball hitting the ceiling and then crossing the net or hitting the 

ceiling on the opponents side will be ruled out. 

• Raised basketball backboards are the played the same as the 

ceiling. 

Rule 2 serving: 

• The first server of the game is the player in the right back 

position. (starting team will be the home team listed on the 

schedule) 

• Each team member shall serve in turn and may have one chance to 

hit the ball over the net on the serve. 

• The ball may be served overhand, underhand or sidearm and may be 

hit in any manner by the hand. 

• Servers can step onto the court while serving but must keep one 

foot on the rear line. 

• Net serves are legal. The ball may touch the net while crossing. 

• Players may set the serve; however, blocking or attacking a serve 

is not permitted. 

Rule 3 fouls/violations 

• Serving illegally or out of turn. 

• Touching the net to interfere or reaching under the net to 

interfere with an opponent playing the ball shall constitute a 

sideout. 

• Catching or holding the ball while playing it. 



• Contacting the ball with an underhand motion with an open 

hand(slapping or scooping) 

• Failure to hit the ball over the net with three or fewer contacts. 

• Reaching over the net to block a shot. 

 

Rule 4 timekeeping and scoring 
• No standings shall be kept throughout the regular season but a 

double All matches will have three games and must be completed 

with in the 1 hour time frame. Whoever is winning when time is called 

by the site supervisor shall be the winner. 

• elimination tournament will be held at the final night of the 

season. 

• All games will utilize a rally scoring points system to twenty one. 

Teams must win by two points. Rally scoring means that a point is 

scored after every serve. 

• No grace period on start times. Game time is playing time. Please be 

considerate of everyone’s busy schedules and be prompt. 

• Timeouts---- one 30 second per team, per match. 

• Scoring will be kept by both teams cooperatively and must be 

called out prior to each serve. If a disagreement occurs on the 

current score, the site supervisor will make a determination 

before the ball is played. Please remember that this league is 

designed to be fun for all participants and should not be taken too 

seriously.  

 

 

 

Any additional comments or questions can be sent to ben brown at 

blissfieldrec@hotmail.com  or by phone at 517-403-0845. 
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